fblogo

Vooroordelen ontkracht

De clichés die bestaan over studentenverenigingen ken je waarschijnlijk wel. Zo zouden we allemaal zatlappen, varkens en slechte studenten zijn. Maar is dat wel zo?

Bij een studentenvereniging moet je verplicht bier drinken
Het is een feit dat er op een cantus een pintje wordt gedronken. Maar iedereen is vrij om te kiezen of ze bier of water drinken en hoeveel ze willen drinken. Sterker nog, de senior (voorzitter van de cantus) kan iemand die te zat wordt, verbieden om die avond nog bier te drinken om die persoon tegen zichzelf te beschermen. Een pintje drinken kan dus wel, maar is absoluut geen verplichting!

Een studentenvereniging heeft een negatief effect op je studieresultaten
Studeren gaat vaak samen met op kot gaan en het ontdekken van de vrijheid die daar bijhoort. Sommige studenten verliezen met die vrijheid hun schoolwerk wel eens uit het oog en daar kunnen slechte resultaten van komen. Maar dat is iets dat alle studenten kan overkomen, niet enkel leden van een studentenclub. Bij RETABO is de regel dat school altijd op de eerste plaats komt. Bovendien kan het aansluiten bij een studentenclub zelfs een positief effect hebben op je schoolresultaten. Zo kunnen oud-studenten bijvoorbeeld helpen met probleemvakken van jongere leden.

Een studentendoop is vies, vernederend en gevaarlijk
Elk jaar worden er cowboyverhalen verspreid door mensen die vaak niet eens een studentendoop hebben gezien, laat staan meegemaakt. Studenten die zich wel hebben laten dopen bij een Mechelse studentenclub en er daarna spijt van hadden, zijn nochtans een grote uitzondering. Het is dus zeker een goed idee om de ervaringen te vragen van studenten die wel gedoopt zijn. De Mechelse clubs hebben samen met Thomas More hogeschool een doopcharter opgesteld zodat alle dopen op een veilige manier kunnen doorgaan. Maar zelfs voor dit doopcharter er was, doopte RETABO al op een respectvolle, veilige en leuke manier. Bij ons komt er geen naakt, dierlijk afval of persoonlijke vernedering kijken. We zorgen ervoor dat de doop plezant blijft voor iedereen!

Studentenverenigingen zijn nationalistisch en racistisch
Het standpunt van RETABO is hierin heel duidelijk: op cantussen zingen we de Vlaamse Leeuw omdat we een Vlaamse club zijn. Het heeft in geen geval nationalistische of racistische bijbedoelingen. We willen hiermee een ode brengen aan onze geschiedenis en tradities en de streekgebonden gebruiken van de club bewaren. RETABO is een apolitieke club en neemt dus met het zingen van de Vlaamse Leeuw geen enkel politiek standpunt in. Binnen de club is er ook geen plaats voor extremistisch gedachtegoed, noch links noch rechts.

Heb je zelf nog vragen over studentenverenigingen? Laat dan gerust een reactie na op dit artikel of verstuur ze via ons contactformulier.

Reacties